26.04.2018

-

Textil Designer Award

Dejana Momčilović je na 42. Belgrade Fasion Weeku dobila Textil Designer Award.  Diplomirala je na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Antverpenu. Svoj modni izraz oblikovala je radeći sa poznatim belgijskim dizajnerima: A. F. Vandevorst, Dries van Noten, Vera & Violetta Pepa…  Kroz svoj brend hrabro koketira sa formama i bojama, a nota ženstvenosti prati njen rad kroz uvek inovativne krojeve. Sa njom smo razgovarali o materijalima i trendovima za naredne sezone. 

Koliko si usmerena prema budućnosti, budućim trendovima i na koji način osluškuješ ono što dolazi?
Mislim da spadam u mali broj ljudi u domaćoj modnoj industriji koji redovno prati sve svetske nedelje mode i među-kolekcije, jako su mi zanimljiva kretanja u modi, transferi dizajnera i preuzimanja vodećih pozicija koja diktiraju dolazeće trendove.

Da li se rad na izboru materijala razlikovao u različitim radnim okruženjima u kojima si bila – rad sa belgijskim dizajnerima, domaće kompanije, samostalni rad?
U mnogim stvarima belgijski dizajneri i domaće kompanije imaju sličnosti u strukturi kolekcije. Priprema novih kolekcija u odabiru materijala i vođenje produkcije su dva odvojena procesa, koja se rade u isto vreme na dve različite sezone. Belgijski dizajneri se rukovode trendom koji njihova kuća predstavlja, a domaće kompanije svoj stil prilagođavaju aktuelnim trendovima, to su razlike. Kao samostalni dizajner mogu da odaberem treći put koji podrazumeva i individualni rad i potrebu da se približim domaćoj publici.

U kojoj fazi rada na sopstvenim kolekcijama se pojavljuje izbor materijala?
Uglavnom se kroz neki proces igranja dolazi do odabira materijala, ali lični senzibilitet se provlači kroz sve kolekcije.

Koja konstrukciona svojstva materijala najviše odgovaraju tvom radu?
Različita, ali u svakom slučaju volim da se materijal lepo “kreće”. Bitno mi je da materijal ima dobar pad i dobru dijagonalu. Volim prirodne materijale, ali i neki chic PVC.

Kada dizajner uspostavi saradnju sa velikim dobavljačem materijala kao što je Textil Užice, to ujedno predstavlja i dalji korak u razvijanju svoje modne linije.

Moda funkcioniše tako što se prikaže kolekcija, a zatim na osnovu poručenih modela naručuje materijal u potrebnoj količini i proizvodi određeni broj.  Za takvu vrstu proizvodnje,  potrebno je imati dobrog partnera u tekstilnoj industriji, i velika mi je čast da sam upravo od njih dobila nagradu.

Izbor materijala za tvoju sledeću kolekciju?
Trenutno spremam mini kolekciju za Fashion scout SEE reviju. Bira se pobednik koji će imati samostalnu reviju u Londonu. Zadala sam sebi malo teži zadatak, opredelila sam se za tehniku plisiranja materijala, koja otvara more mogućnosti.

Koliko ti je važan trend ekološke svesti i posledica po životnu sredinu?
Bitan je, ali nisam uvek u mogućnosti da odaberem ekološki materijal, zato što je ponuda mala. Podizanje ekološke svesti  podrazumeva i širu strukturu.

Kakva su tvoja iskustva saradnje sa kompanijom Textil?
Sa Textilom tek planiram saradnju, a u novoj kolekciji koristim i materijale iz Textila.

Podelite ovo:

Textil - Textil Designer Award

Loading...