BUDISLAVA KRNOJELAC KEKOVIĆ TEXTIL DESIGNER AWARD

Kompanija Textil već godinama u nazad partner Belgrade Fashion Week-a, i ove godine dodelila je nagradu Textil Designer Award, za najboljeg modnog kreatora. Nagrada je pripala Budislavi Krnojelac Keković za kolekciju Uvećanje.

Život u predimenzioniranim okolnostima – velikih otkrića, velikih dostignuća, velikih sukoba, prenaglašen i pod lupom. Glad za velikim, još većim?! Fokus kolekcije na zasebne segmente odevnog predmeta, njihovo uveličavanje i stvaranje novih komada i kombinacija. Da li uveličavanjem nekih elemenata remetimo celinu ili joj donosimo novu ravnotežu?! Da li je veće potrebno i da li je bolje?! Budislava i ovu kolekciju zadržava u monohromatskim okvirima, drži se bazičnih krojeva, najjednostavnijih geometrijskih oblika, koje obrtanjem i nabiranjem dovodi u nove odnose. Materijal je prirodni pamuk, crni i beli sa dodatkom štampanih komada u uveličanom geometrijskom desenu. Posebno rađena uveličana dugmad i predimenzionirani headpiece, su elementi koji povezuju sve modele i naglašavaju osnovnu crtu ove kolekcije.

O procesu biranja materijala za narednu kolekciju u Textil studiju Budislava kaže:

Izbor materijala za kolekciju predstavlja trenutak odluke u kome ideja prelazi u materijalizaciju i napokon izlazi na svetlo dana. Kada dizajniram, krećem od neke generalne ideje o čvrstini/mekoći, naborima, dezenu… S obzirom da dizajniram u monohromatskim, uglavnom crno-belim odnosima, važno mi je da imam veliku mogućnost izbora. Textil Užice studio sa izloženim uzorcima dostupnih materijala, daje mogućnost da se usredsredim na skice, da detaljno pogledam izbor materijala i da u miru odlučim čime ću svoju ideju najbolje materijalizovati. Ogroman izbor materijala, daje neograničen broj mogućnosti, a sve informacije mogu da dobijem na jednom mestu i to olakšava dalji proces materijalizacije kolekcije. Ono za šta se odlučim, dostupno je u sledećih nekoliko dana. Saradnja sa Textilom za mene ilustruje profesionalizam kome težim u svim aspektima modnog dizajna i dodatno učvršćuje moje uverenje da i u Srbiji može da se dobije kvalitet i podrška na svetskom nivou. Jako mi je drago što smo se obostrano prepoznali i što je Textil odlučio da ove godine baš mene izabere za svog laureata, čime je pokazao (bar u mojim očima) da ne prestaje da prati modnu scenu Srbije i da ne odustaje od nas dizajnera! Hvala Vam!

Verujući da ume da prepozna kome treba pružiti šansu i pomoć kada je potrebna, Textil nastavlja da afirmiše mlade talente. Kompanija Textil gaji partnerski odnos sa klijentima. Na taj način su svi zadovoljni saradnjom.