PLISIRANO, PLEASE!

Ne postoji retro-futuristički trend koji je postao toliko nezaobilazna modna ikona kao što je plisirani poliester!

Ništa nije toliko minimalno, a toliko raskošno kao ovaj materijal koji uspešno povezuje 80te godine XX veka i 20te godine XXI veka. Četrdeset godina je prošlo u međuvremenu, a na plisiranju je izgrađena bar jedna modna imperija. Za ovaj neprolazni modni trend je odgovoran japanski dizajner Isej Mijaki, čija modna kuća i danas ima bar dve linije zasnovane samo na plisiranom poliesteru: Pleates Please Issey Miyake i Issey Miyake Fête.

Mijaki je onaj dizajner koji je bio prijatelj Stiva Džobsa. I ne samo to! To je onaj dizajner koji je dizajnirao crne rolke koje su postale zaštitni znak prvog čoveka kompanije Apple. Kako je Džobs jednom ispričao, tražio je da mu Isej napravi nekoliko crnih rolki koje su mu se sviđale, a on mu je napravio na stotine!

Plisiranje kakvo danas poznajemo nastalo je, dakle, 80ih godina prošlog veka kada je Isej Mijaki počeo da eksperimentiše sa različitim metodama oblikovanja materijala.

Ono što možda niste znali u vezi sa plisiranjem na način koji je razvio Mijaki, je da se odeća prvo kroji i šije, za tim se između slojeva papira stavlja u toplu presu. Memorija ove pametno napravljene tkanine zadržava sarvšeno oblikovane nabore i kada se skine papirni kalup. Ovo njegovo otkriće je prvobitno lansirano u liniji ISSEY MIYAKE 1988. godine, a onda zatim se sve više i više razvijalo dok nije postalo brend lansiranjem kolekcije proleće/leto 1994.

Savršene paralelne linije koje se lako krive i menjaju poredak, ali tako da se uvek vrate u svojoj strogi paralelni početak stvaraju vizuelnu magiju koju žene obožavaju da nose zbog toga što je plisirana odeća lagana, ne gužva se i ne treba joj hemijsko čišćenje. Udobna i lepa, ova odeća je duboko ukorenjena u svakodnevni život savremenih žena, što je ujedno i osnovni koncept koji neguje Mijaki: „dizajn nije za filozofiju, već za život“.

Iz Textil ponude izdvajamo: