Saveti za odabir materijala za zavese i stolnjake

U uređenju doma, hotela i restorana poslednjih godina je u trendu korišćenje ekskluzivnih materijala koji unose notu raskoši i elegancije u enterijer.

Ključni elementi za dekoraciju prostora su zavese i stolnjaci, a mogućnosti za izbor materijala su zaista raznovrsne. Ukoliko želite da prostor izgleda prefinjeno, razmislite o korišćenju tkanina kao što su lan, muslin, saten ili pliš koje možete pronaći u Textil-ovoj ponudi.
 

Lan je verovatno najprestižniji materijal koji možete koristiti za izradu zavesa i stolnjaka. Ova prirodna tkanina ima jedinstvenu teksturu i daje prostoru prefinjen izgled, a ujedno je i izuzetno izdržljiv. Lan se naročito preporučuje za stilsko uređenje prostora, poput klasičnih ili rustičnih enterijera. On donosi notu tradicije, ali istovremeno izgleda moderno i sofisticirano.




Muslin je tanka i prozračna tkanina koja se često koristi u izradi zavesa. Njena prirodnost i skladan pad čine prostor otvorenijim i svetlijim. Ova tkanina je idealna za dekorisanje enterijera u skladu sa prirodnim stilom, poput modernog minimalizma ili skandinavskog dizajna. Muslin se takođe često koristi u hotelima ili apartmanima, jer daje prostoru luksuzan izgled i udobnost.


Saten je još jedan rafinirani materijal koji se koristi za izradu zavesa i stolnjaka. On ima sjajnu površinu i mekanu teksturu, koja prostoriji dodaje notu raskoši. Saten je veoma popularan za uređenje elegantnih enterijera, kao i za hotele i restorane sa visokim standardima. On se odlično kombinuje sa drugim luksuznim materijalima, poput čipke ili svile.


 

Pliš ili baršun je materijal koji će vašim zavesama i stolnjacima doneti kraljevski izgled. Njegova mekoća i bogata tekstura pruža prefinjenost enterijeru. Baršun može biti odličan izbor za večernje događaje ili svečane prilike.


Prilikom odabira materijala za zavese i stolnjake, važno je da uzmete u obzir i praktične aspekte. Vodite računa o održavanju materijala i njegovoj trajnosti. Pored toga, razmotrite i boje i dezen koji najbolje odgovaraju celokupnom izgledu prostora.