Vodič za odabir materijala za letnje haljine

Ove godine nismo iz čizama ušli u sandale, već živimo pravo proleće! Međutim, visoke temperature i vreli meseci će nas sačekati za koju nedelju. Zbog toga sa vama delimo korisne informacije kako da se pripremite za taj period, i pronađete najprijatnije materijale u našoj ponudi. 

Visokokvalitetni materijali napravljeni od prirodnih vlakana, kao i mešavine sa sintetičkim vlakanima, najčešće se preporučuju za letnje haljine. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane, a mi ćemo se fokusirati na četiri najpopularnija: pamuk, lan, viskoza i poliester.

Pamuk je lak za šivenje i pogodan za različite vrste štampe. Lagan i prozračan, pamuk je i izuzetno prijatan za nošenje. Još jedna prednost ovog svestranog materijala je to što je izuzetno upijajući, dugotrajan i nežan prema koži, a lako se pere i održava. 


Jedina mana pamuka je što se može gužvati, ali to je moguće izbeći odabirom mešavine pamuka i poliestera. U našoj ponudi, postoji veliki izbor različitih tkanja i tekstura poput poplina, voala, pamuka sa vezom, muslina (gaze), tako da ćete lako pronaći ono što vam najviše odgovara.

Još jedan dobar izbor za letnje haljne je i tkana viskoza. Postoji nekoliko vrsta, uključujući i Lyocell i Tencel, a sve one imaju slična svojstva. Iako nije tradicionalna prirodna tkanina smatra se vrlo udobnom za nošenje. Dobro “diše”, svilenkasta je, pa je često koristimo kao lagani letnji materijal za haljine. Takođe je dobra osnova za žive boje i printove. 


Drugi popularan izbor je viskoza pletenina. Ovaj materijal je takođe lagan i prozračan, ali ima drugačiji izgled od tkanine. Svilenkasta i rastegljiva, često se koristi za haljine sa čipkastim detaljima ili otvorenim leđima, jer daje elegantan i ženstven izgled.

Lanena haljina je definicija udobnosti. Bilo da je u pitanju šetnja pored plaže ili piknik u prirodi, u lanu ćete se uvek osećati dobro.

Da li ste znali da je lan nekada bio toliko luksuzan da su ga drevni Egipćani koristili kao valutu? Ovaj lagan i elegantan materijal je preživeo vekove i pronašao svoje mesto u garderoberima svih modnih znalaca. Lan je univerzalan i može se nositi na bezbroj načina, od letnjih odela do udobnih pantalona i trendi maxi haljina. 

Zato, spremite svoju pravu valutu, jer je vreme da ovu vanvremensku tkaninu uvrstite u svoju kolekciju!

Poliester je sintetičko vlakno koje se pravi od plastike. Upravo zbog tog svojstva, on se često meša sa drugim prirodnijim vlaknima. Kako tehnologija napreduje, i poliester se menja. Danas se proizvodi sa svojstvima da hladi, da bude otporan na vodu i da se brže suši. Još jedna važna stvar: održivija opcija je reciklirani poliester, koji zahteva manje vode i energije za proizvodnju u poređenju sa običnim poliesterom. 

Slip haljine izrađene od sateniziranih sintetičkih košuljara su dobar izbor za laganu letnju odeću. Bilo da ih nosite na poslu ili uz kupaći kostim na plaži, slip haljine su koristan komad odeće koji se lako kombinuje. Takođe su praktične za pakovanje i putovanja.
 

Leti je najvažnije da nam je udobno, jer je leto definicija odmora, odlaska iz grada i uživanja. Za vas koji ne volite visoke temperature je posebno važno da se obučete tako da telo može da diše, a u kombinacijama pamučnih i lanenih haljina, lakše ćete pregurati tropske dane i ostati à la mode.